Miért veszélyesek a helminták az emberi testre?

A helminták bolygónk legősibb és legszámosabb lakói. Ismeretes, hogy szinte bárhol élhetnek, és az emberi test sokuk számára az optimális környezet a létezéshez. Ott a parazita nemcsak maximálisan védett a külső behatásoktól, hanem meg tudja fogadni a növekedéséhez és fejlődéséhez szükséges tápanyagokat is. Nem minden helminthiasisnak vannak kifejezett tünetei (mint ugyanazon enterobiasis): gyakran az ember nem is gyanítja, hogy hívatlan vendégek élnek a testében. Hogyan lehet kimutatni a parazita inváziót?

Miért veszélyesek a helminták az emberi testre?

a helmintus vizsgálata a parazita elemzésére

Annak ellenére, hogy a helminták sokáig tünetmentesen élhetnek az emberi testben, ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy létfontosságú tevékenységük biztonságos. A növekedés, fejlődés és a halál összes parazitája kiválaszt bizonyos anyagokat, amelyek hozzájárulnak a test szenzibilizálásához és az allergiás reakciók kialakulásához. Kiütés, bőrviszketés, sőt anafilaxiás sokk lehet a parazita férgek következménye.

Emellett sok helmint a páciens gyomor-bél traktusában lokalizálódik, és megzavarja a normális emésztés és a tápanyagok felszívódásának folyamatait. A páciens megjegyzi a gyengeség, fáradtság, szédülés és szédülés megjelenését, amely összefüggésbe hozható az anaemia kialakulásával. A törékeny körmök, haj, száraz bőr és nyálkahártya vashiány, hipovitaminosis és ásványi összetevők hiánya lehet. A krónikus hasmenés hátterében néhány betegnél kiszáradás alakul ki, sőt megnöveli az aranyér kockázatát.

Számos helmint mechanikusan befolyásolja a gyomor-bél traktus falát. A tapadókorongok és a horgok károsítják a szöveteket, ami hozzájárul a fekélyes és eróziós változások kialakulásához. Ismeretesek az appendikuláris folyamat gyulladásának kialakulásának esetei is a helminthiasis hátterében.

Kit kell tesztelni?

Valójában mindenki veszélyben van. Szinte minden ember húst vagy halat, zöldségeket, gyümölcsöket és bogyókat eszik, valamint főzetlen vizet iszik és tározókban úszik. A gyermekek ebből a szempontból különösen sérülékenyek: leggyakrabban helmintás tojásaik vannak. A kisgyermekek általában piszkos játékokat és egyéb tárgyakat tesznek a szájukba, kóbor és házi macskákkal és kutyákkal simulnak, és megsértik a személyes higiénia szabályait. Többféle elemzés létezik:

  • Megelőző elemzések

    Céljuk a parazita férgek időben történő felismerése, még a jelek hiányában is. Javasoljuk, hogy évente legalább egyszer végezzen ilyen vizsgálatot.

  • Barrier elemzések

    Céljuk a helminthiasis emberekben történő elterjedésének megakadályozása. Amikor egy gyermek belép egy óvodai intézménybe vagy medencébe megy, feltétlenül igazolást kell adnia. Az orvosi és táplálkozási dolgozóknak is hasonló vizsgálaton kell átesniük.

  • Jelzések szerint

    Ha gyanítja a helminthiasis kialakulását (epidemiológiai kórelőzmények és specifikus panaszok), a szakember bizonyos vizsgálatokat ír elő. Ez lehetővé teszi a betegség időben történő diagnosztizálását és a kezelés megkezdését.

A helmintojások elemzése

Elég népszerű módszer a helmintojások kimutatására a széklet vizsgálata. Ebben az esetben nincs szükség további előkészítésre: csak össze kell gyűjteni a biológiai anyagot egy speciális edénybe, és el kell vinni a laboratóriumba. A szakértők azonban azt javasolják, hogy a teszt elvégzése előtt ne vegyenek be parazitaellenes szereket: ez befolyásolhatja annak pontosságát. Érdemes megjegyezni azt is, hogy az elemzést legalább háromszor be kell nyújtani a hamis pozitív és hamis negatív eredmények kizárása érdekében. Ma a helmintojások székletének vizsgálata fokozatosan átadja helyét az újabb módszereknek - a vérben lévő bizonyos paraziták elleni antitestek meghatározásának.

Hogyan lehet kimutatni az enterobiasis-t?

Az enterobiasis az egyik leggyakoribb helminthiasis, és a pinwormok okozzák. A betegség gyakran az iskolás gyermekeknél és az óvodásoknál fordul elő, de a felnőtteket is veszélyezteti a fertőzés. A betegség fő tünete súlyos viszketés a perianalis régióban. Az enterobiasis diagnosztizálását kenet vagy kaparás megszerzésével végezzük a végbélnyílás közelében lévő területről. Ez annak köszönhető, hogy a kórokozó nősténye elhagyja a beleket, hogy petét rakjon a bőrredők felszínére. Az eljárást a WC-re való belépés és a reggeli mosás előtt hajtják végre, amely lehetővé teszi a pontos eredmény elérését.

Az ascariasis diagnózisa

az emberi köpet és a széklet diagnosztikája a parazita genetikai anyagának kimutatására

A kerekférgek helminták, amelyek testhossza elérheti a 40 centimétert is. Utazhatnak a testben, nemcsak a gyomor-bél traktusra, hanem a tüdőre is. A köpet és a széklet mintái felhasználhatók a kutatás anyagaként: megtalálható bennük a parazita genetikai anyaga. Az ascaris peték gyakran megtalálhatók a beteg ürülékében. A leghatékonyabb diagnosztikai módszer azonban a parazita féreg antigénjeivel szembeni specifikus antitestek kimutatása a beteg vérében.

Hogyan lehet azonosítani az opisthorchiasisot?

A macskahéj opisthorchiasisot okoz, amelyet jellemző májkárosodás jellemez. Ezért az opisthorchus petéi nemcsak a székletben, hanem a nyombélben is megtalálhatók. Az utóbbi években az enzim immunoassay-t széles körben alkalmazták az opisthorchia elleni antitestek kimutatására. Emellett a helminták kimutathatók a polimeráz láncreakció segítségével, amely még kis mennyiségű biológiai anyag esetén is hatékony.

A trichinosis azonosítása

A trichinella egy helmintus, amely túlnyomórészt az izmokat érinti, de a központi idegrendszerbe vándorolva visszafordíthatatlan változásokat okozhat. Ha gyanúja merült fel ezen helminthiasis kialakulásának, korábban izombiopsziát végeztek, de az utóbbi években szerológiai módszerekkel kiszorították. A trichinella elleni antitestek kimutatása a beteg vérében a diagnózis oka.