A férgek megjelenésének okai, jelei és kezelési módszerei

A férgek olyan parazita férgek, amelyek az emberi testben élnek. Ismeretes, hogy a világon körülbelül háromszáz féregfaj létezik. A férgek a belső szervekben parazitálnak, hatással vannak rájuk és különféle betegségeket okoznak.

Okoz

kutya a házban, mint a férgek árusítója

A parazita peték többféle módon is bejutnak az emberi szervezetbe.

  1. A kontaktus az egyik leggyakoribb módja annak, hogy bejusson az emberi szervezetbe. A fertőző helminthiasis akkor terjed, ha nem tartják be a személyes higiéniai szabályokat (mosatlan kéz).
  2. Geohelminthiasis. A lárvák beteg állatok ürülékével, vagy rovarok átvitelével kerülnek a talajba vagy a vízbe. A legyek a fertőzés fő hordozói. Ezenkívül az invázió forrása a beteg állattal való közvetlen érintkezés széklet, nyál vagy gyapjú útján.
  3. Biohelminthiasis. A fertőzés táplálék útján, táplálék útján történik. A féregpeték mosatlan zöldségeken, gyümölcsökön, tojásokon keresztül jutnak a szervezetbe. A nem kellően termikusan feldolgozott hús, hal, tenger gyümölcsei fogyasztása szintén invázióhoz vezet.
  4. átviteli út. Egyes paraziták rovarcsípésekkel jutnak be a szervezetbe.

A férgek megjelenésének jelei

viszketés a végbélnyílásban férgekkel

A következő tünetekkel azonosíthatja a betegség jelenlétét egy személyben:

  • viszketés a végbélnyílásban;
  • puffadás, puffadás;
  • a szék megsértése;
  • allergiás kiütések a testen;
  • súlyváltozások;
  • krónikus fáradtság szindróma.

Ha ezek a jelek megjelennek, azonnal forduljon orvosához, aki beutalót ad ki vizsgálatokra, diagnosztizálja a betegséget.

A férgek kezelése

az orvos a férgek kezelését írja elő

A betegség jelenlétét nem lehet azonnal észlelni. A látens időszak évekig is eltarthat. A diagnózis felállítása után az anthelmintikus gyógyszereket egy szakember írja fel, aki egy sor vizsgálatot végez, azonosítja a parazita típusát és a betegség stádiumát. Minden parazitatípusra külön kezelési eljárást írnak elő. Az öngyógyítás ebben az esetben ellenjavallt. A betegség akut formájában az orvos infúziókat, injekciókat ír elő.

Az anthelmintikus kezelés nem mindig hatásos, ezért a terápia kúráját néhány hét múlva meg kell ismételni. A kezelés során a helmintikus férgek egy része elpusztul, és a széklettel távozik.

A férgek kezelése integrált megközelítést alkalmaz, beleértve az immunterápiát és az antibakteriális gyógyszerek alkalmazását. Minden családtagnak részt kell vennie a helminthiasis elleni megelőző tanfolyamon.