Az emberi test parazitái, fő típusai

A paraziták gyakran megakadályozzák az ember normális életét, mert nagymértékben gyengítik a testet. Amit a képviselők leggyakrabban parazitálnak bennünk, valamint azt, hogy miként kell kezelni őket - a cikk megmondja.

A paraziták olyan élőlények, amelyek élnek és táplálkoznak gazdájukból. Minden állatban, halban, madárban, valamint emberben lakhatnak. Ez sok problémát okoz, mert ezek a lények nagyjából rontják az egészséget. Az emberi test parazitái a májban, a belekben, a vérben élhetnek, sőt az agyat és a tüdőt is megtámadhatják. Melyek a leggyakoribb típusok? A parazitáknak több különböző kategóriája van: lapos és kerek férgek, protozoonok és rovarok. Hogyan hatnak a testre, és hogyan lehet őket kiutasítani - a cikk megmondja.

Paraziták típusai

az embernél a trippanosztóma legegyszerűbb parazitája

Mint már említettük, az emberi testben különböző típusú paraziták vannak:

 • protozoonok (tripanoszóma, malária plazmodium, lamblia, dizentéria amőba);
 • laposférgek (macska ropogós, májbogár, szarvasmarha- és sertésszalagféreg);
 • gömbférgek (gömbféreg, pinworm);
 • rovarok (tetvek, röpke, bolhák);
 • chelicerae (atkák).

Ezek a fajok leggyakrabban az emberi testet támadják meg. Mindegyiket egyesíti, hogy gazdájuk nedveivel és szöveteivel táplálkoznak, lassan megölik. Nehéz bármelyiket elűzni, mert mindegyiknek rengeteg rögzítő eszköze van (balekok, horgok, chelicerae-k), sőt vannak, akik még a test sejtjeiben is megtelepednek, ahonnan egyszerűen lehetetlen elűzni őket.

Valószínűleg mindenki tud a tetvekről, bolhákról és kullancsokról, mert ezek a lények a test felszínén élnek, könnyű megtalálni őket, és egy kicsit könnyebb harcolni. De nem mindenki ismeri a test belső parazitáit, és valójában ezek a legveszélyesebbek az egészségre.

A legegyszerűbb

Ezek a kis szervezetek mindenütt megtalálhatók:

 • vízben;
 • föld;
 • levegő.

Lehetetlen látni őket, mert csak egy cellából állnak. Vannak ártalmatlan képviselők: csillós cipő, proteus amőba, zöld euglena és mások. Vannak, akik még az állatoknak is segítenek, vannak, akik a ciliák emésztik a fűből a cellulózokat a tehenek számára, de a rengeteg parazita között van.

Malaria plasmodium

<2_img_rxx>

Ez a közép-afrikai bennszülött ma sok országot kísért. A Plasmodium maláriát az Anopheles nemzetség szúnyogai hordozzák, amelyek nem túl válogatósak, számukra a legfontosabb a hő és a víz. Számos ország folytatta a betegség megelőzését: lecsapolták a mocsarakat, elpusztították a lárvákat, és a betegség ott visszavonult, de ez a parazita még mindig tombol Közép-Afrika és Dél-Amerika régiójában.

A malária plazmodium a testbe kerülve két szakaszon megy keresztül: a máj és az eritrocita. Az első néhány óra múlva elmúlik. A plazmodium megtámadja a májsejteket, belép azokba, szaporodni kezd és táplálja a gazda tápanyagait. Ebben az időben egy személy már érzi az első kellemetlen tüneteket:

 • fejfájás;
 • hányinger;
 • étvágytalanság.

Néhány nap múlva a parazita elhagyja a májat a véráramba, és megtelepedik a vörösvértestekben. Sokáig ott él. 3-4 naponta elhagyja az egyiket, és belép a másikba. A kilépés a protozoon hulladéktermékeinek felszabadulásával jár, ezért a tulajdonos hőmérséklete gyorsan és erősen emelkedik, láz, hányás és bélrendszeri rendellenességek kezdődnek.

A Plasmodium malária kezelése nehéz, mert a parazita elrejtőzik a gazda sejtjeiben. Amikor a betegség fő tünetei megjelennek, mentőt kell hívni, és érkezés előtt folyamatosan öntözni kell a beteget, mert a hőmérséklet és a láz kiszáradást okoz. A plazmodium egy típusát a kórházba telepítik (több mint 5 van belőlük), és kezelést írnak elő.

A megelőzés egyszerű - keresse meg lakóhelyét szúnyoghálóval, ha a kerületben vannak tenyészhelyek az Anopheles szúnyog számára, valamint mocsarak lecsapolásával vagy azok felületének elárasztásával speciális eszközökkel, amelyek olyan filmet hoznak létre, amelyen keresztül a szúnyoglárvák nem tudnak lélegezni és meghalni .

Giardia és vérhas-amőba

lamblia az emberi testben

Mindkét parazita az emberi emésztőszervekben él, és bármely állat válhat gazdájává. Piszkos vízzel, mosatlan gyümölcsökkel vagy zöldségekkel együtt behatolnak a testbe. Kedvenc helyük a májcsatorna, a vékonybél és a vastagbél felső része.

A tünetek nem sokáig jelentkeznek, és nehéz nem észrevenni őket. Az első megnyilvánulások a széklet rendellenességei. Idővel a hőmérséklet hirtelen megemelkedik, súlyos hasmenés és hányás kezdődik. Leggyakrabban egy személy meghal a kiszáradás miatt, mert az utolsó két tünet gyakorlatilag nem áll le, a beteg gyorsan elveszíti a vizet.

Ezeknek a parazitáknak a elleni küzdelem abból áll, hogy rengeteg tiszta, forralt vizet inni és speciális sócsomagokat - olyan készítményeket tartalmazó készítményeket tartalmaz, amelyek speciális sókészítményt tartalmaznak, és amelyek segítenek a víz visszatartásában a szervezetben. A megelőzés is egyszerű - mosószerek, az ivóvíz állapotának figyelemmel kísérése, mert ezek a paraziták szaporodásának ő a forrása.

Lapos férgek

Az emberi test parazitái lehetnek egy- és többsejtűek. Ezek laposférgek. Az elnevezés az alakjukból származik, mert valóban laposak, mert a test teljes felületével lélegeznek, ezért igyekeznek minél jobban csökkenteni a hangerőt. A laposférgeknek 3 típusa van: csillófélék, foltok és galandférgek. Az előbbiek meglehetősen ártalmatlanok, földben vagy vízben élnek. De a második két osztály kizárólag paraziták.

Szopók

Ezek olyan kis férgek, amelyeknek szájukon és hasukon balekok vannak. Inkább testünkben élnek a máj és az epehólyag csatornájában. Ezeknek a helminteknek két fő életszakaszuk van - egy lárva és egy felnőtt. A lárvák gazdaszervezete lehet vízi puhatestű (májröpke), hal (macskaütés), de a szarvasmarha és az ember állandó.

májbogár emberben

A felnőttek leggyakrabban a máj területén telepednek le, de néha bejuthatnak a belekbe, a tüdőbe, akár az agyba is. Szállásuk kíséretében:

 • fejfájás;
 • fogyás;
 • étvágytalanság;
 • anémia.

Csak speciális féreghajtó szerek ölhetik meg őket, amelyeket az orvos a parazita típusától függően fog felírni.

A megelőzés egyszerű: ne igyon vizet, és próbáljon meg úszni állóvízben, valamint ne rágjon fűszálakat a mezőn, ahogy sokan szeretik, mert a laposférgek lárvái is lehetnek a füvön.

Szalag

A galandférgeket azért hívják, mert ezek a paraziták nagy hosszúságúak (az echinococcus kivételével), ezért valóban szalagnak tűnnek. A "lakóhely" változásával is fejlődnek, de leggyakrabban az a személy, aki számukra állandó tulajdonos.

Szarvasmarha- és sertésszalagférgek támadják a vékonybelet. Tapadókorongokkal és horgokkal vannak rögzítve, ezért ürülékkel nem lehet őket onnan kivinni. Folyamatosan nőnek, elérhetik a 10 méteres vagy annál hosszabb hosszúságot is. Csak speciális gyógyszerekkel lehet őket elűzni, amelyek megölik a parazitát, a balekok ellazulnak, az leesik és ürülékkel jön ki.

A galandférgek egyik legveszélyesebb képviselője az echinococcus. Lárvájának gazdája az ember és a növényevők, a kifejlett féreg ragadozókban telepedik le. A parazita lárvaállapota veszélyes, mert felépítésében különbözik attól, amely a galandférget alkotja.

Az echinococcus lárva egy zsák, amelyben sok lárva fejlődik. Egy ilyen szerkezet megtámadhatja az agyat, a tüdőt, a beleket, a májat. Korlátlan növekedésével veszélyes, mert előbb-utóbb egyszerűen elszakítja a tulajdonos szöveteit. Ha az echinococcus megütötte az agyat vagy a tüdőt, akkor csak egy műtét mentheti meg a beteget, de veszélyes is lehet.

Ha a galandférgek megtelepedtek a testünkben, akkor sürgősen kórházba kell mennünk, mert folyamatosan növekednek, eltömítik a beleket (galandférgek), a tüdőt vagy az agyat érintik (echinococcus), megisznak minden létfontosságú gyümölcslevet és megölik a gazdájukat. . A megelőzés abból áll, hogy a húst és a halat fehér vagy sárgás lárvákra ellenőrzik. Ha ilyenek vannak, akkor ilyen terméket soha nem szabad enni!

Kerek férgek

Ascaris az emberi testben

Sokan hallottak a kerek férgekről is, mert nem kevésbé gyakran mérgezik az emberek életét, mint a laposok, főleg a kisgyermekek szenvednek tőlük. A leghíresebb képviselők a kerekférgek és a pinwormok, amelyek az emberi belekben élnek. Néha más szervekbe juthatnak: máj, szem, agy.

A kerekférgek az élőhely változásával fejlődnek: a lárvák egy ember tüdejében, a felnőttek pedig a belekben élnek. A "kerek" név jellemzi keresztmetszetüket - valóban kerekek.

Ezeknek a férgeknek nincsenek rögzítő eszközei, de vannak izmaik, amelyek segítenek ellenállni a székletnek. Néha ők maguk másznak ki a testből (pinworm), és tojást raknak a végbélnyílásra.

A gyermekek szenvednek tőlük, mivel a csecsemők nem ismerik a higiéniai szabályokat, ezért a tojások lerakódásának helyét átfésülve ujjaikat a szájukba húzhatják és újra megfertőződhetnek.

A kezelés az orvos által felírt gyógyszerekkel lehetséges. Ha a pinwormos csecsemő anyja fél tablettákat adni neki, akkor anélkül is meggyógyíthatja. Ehhez reggel 5-6 órakor szükséges (ekkor a nőstény elhagyja a testet, és tojásokat rak a végbélnyílás köré), hogy a papok belsejét vodkával töröljék meg, majd a kezelés helyét kenjék meg. babakrém, hogy ne szárítsa meg a finom bőrt.

A megelőzés abból áll, hogy folyamatosan ellenőrizni kell a higiéniát: mosson kezet a föld megérintése után, ne igyon piszkos vizet.

Parazita teszt

Ha kétségei vannak saját egészségével kapcsolatban, tesztelheti a paraziták jelenlétét a szervezetben. Ha az alábbi tünetek bármelyike fennáll, tegyen pluszjelet.

 1. A fogyás diéták vagy étrendváltozások nélkül figyelhető meg.
 2. A hőmérséklet folyamatosan nő, 37-37, 5 gramm körül.
 3. Nincs étvágy, vagy éppen ellenkezőleg, folyamatosan enni akar.
 4. Gyakran vágyakozik enni valami édeset.
 5. Fokozott fejfájás.
 6. A gyengeség forró villanásai.
 7. Székletzavarok.
 8. Hányinger vagy hányás
 9. Allergiás kiütések vagy duzzanat.
 10. Fájdalom a májban és a belekben.
 11. Ájulás (ha az agy érintett).
 12. Remegő kezek.
 13. Állandó sápadtság.

Ha 1-4 plusz van, akkor ez azt jelenti, hogy nincs féreg, de az ember állandó stresszt él, beteg vagy problémái vannak az emésztőrendszerrel. Ha 5-7 plusz van, akkor feltételezhető a paraziták jelenléte, de több mint 8 pozitív válasz valós problémákat jelez, ezért sürgősen orvoshoz kell fordulni.

A paraziták megmérgezik az emberi testet, gyengítik az immunrendszert, megakadályozzák, hogy normális aktív életet éljenek, ezért emlékeznie kell a megnyilvánulásuk tüneteire és a kezelési módszerekre, valamint a megelőző intézkedésekre, mert csak akkor védheti meg magát és a családod.