Protozoon emberi paraziták táblázat

A protozoológia egyik nagy része az egysejtű mikroorganizmusokkal foglalkozik, és a protozoon emberi parazitákat tekinti az élőlények egyik létezési formájának.

A betegségek módjait, okait, tüneteit (egyik tünet, betegség gyakori megnyilvánulása, kóros állapot vagy bármely életfolyamat zavara) és kezelési módjait vizsgáló orvosi parazitológia szempontjából a protozoonok elfoglalják. vezető pozíciót. Ezeket követi a helmintológia, amelynek célja a helminthikus inváziók megszabadulása, valamint az arachnoentomológia – az ízeltlábúak parazitáitól való megszabadulásra szolgáló szisztémás módszerek az orvostudományban.

protozoon emberi paraziták

Az állatvilágot bőségesen képviselik egysejtű mikroorganizmusok, amelyek mindenhol élnek - a tengerfenéktől a felső légkörig. Mindegyikük a protozoonok vagy protozoák albirodalmához tartozik, amelyben több mint 15 ezer egysejtű lény képviselője van.

A szabadon élő egysejtű fajok között vannak olyan külön kategóriába sorolt parazita formák, amelyek számos súlyos betegséget - protozoonózist, illetve az ezeknek megfelelő tüneteket okoznak - mondja az orvosi központ tudományos főmunkatársa.

A legegyszerűbbek több tucat parazitafajtával rendelkeznek, amelyek az emberi test rovására élnek. Az amőbák a bélrendszerben lokalizálódnak, tüneteket okozva (egyik egyéni tünet, bármely betegség gyakori megnyilvánulása, kóros állapot vagy bármely életfolyamat zavara), amőbiázist. Ha ez a parazita dizentériás formája, akkor ez provokálja a dizentéria, valamint a giardiasist okozó Giardia kialakulását. A belső szervek lágyrészeit a Plasmodium és a Toxoplasma érintheti, kellemetlen toxoplazmózist okozva, speciális kezelést igényelve.

Az egysejtű szervezetek felépítése

A mikroorganizmus teste csak egy sejt, amely magában foglalja a sejtmagot és a citoplazmát. Citoplazmatikus membránnal van bélelve, amely organellumokat - az endoplazmatikus retikulumot, riboszómákat, a Golgi-készüléket és a mitokondriumokat - tartalmazza. Mindegyik biztosítja a táplálkozási, légzési, mozgási, anyagcsere- és kiválasztási folyamatokat.

Az egysejtű szervezet testének állandó és változtatható alakja is van (jelentheti: tárgy alakja - az objektum határainak (kontúrjainak) egymáshoz viszonyított helyzete, az objektum, valamint a pontok egymáshoz viszonyított helyzete a vonal). A protozoonok egyes képviselőinek teste szimmetrikus, némelyikük pedig aszimmetrikus testalkatú. A flagellált paraziták képviselői megjelenésükben orsóhoz hasonlítanak. A forma rizómái (jelentheti: a tárgy alakja - az objektum határainak (kontúrjainak) kölcsönös elrendezése, a tárgy, valamint a vonal pontjainak egymáshoz viszonyított helyzete) nem rendelkeznek testtel. egyáltalán.

A sejtek egyszerű mitózissal osztódnak, de egyes fajoknál a szaporodási folyamat során a megtermékenyítés nemi úton történik, zigóta képződésével. A legegyszerűbb élőlények szinte mindegyike heterotróf, de vannak köztük autotróf egysejtű paraziták is.

A motoros funkció az amőbában a pszeudopodiák miatt termelődik, úgy tűnik, túlcsordul, kidobja a pszeudopodiákat. A csillók a testüket bőven borító, gyakran rövidülő csillók miatt mozognak. A flagellák mozgása maguknak a flagelláknak a mozgásának köszönhető, innen kapták szerény nevüket.

Az amőba táplálkozási folyamata a pszeudopodiával is összefügg, az élelmiszer pszeudopodiával történő becsomagolása és felszívása. Egyes formák sejtszájjal táplálkoznak. Az emésztést fagocitózis - belső folyamat, valamint pinocitózis - végzi - az élelmiszer külső felszívódásának folyamata a test teljes felületén.

A protozoonok fő jellemzője a kedvezőtlen körülmények kialakulásakor a ciszták képződése. Különösen jellemző a dizentériás amőba cisztáinak képződése. Lehetővé teszi, hogy a parazita (az élőlények együttélésének egyik fajtája) fenntartsa létfontosságú képességeit a hosszan tartó anabiózis időszakában.

A protozoa paraziták fő osztályai (az élőlények együttélésének egyik fajtája)

Az egysejtű szervezetek képviselőit (egy olyan élő testet, amely olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megkülönböztetik az élettelen anyagoktól, beleértve az anyagcserét, szerkezetének és szervezetének önfenntartását, valamint szaporodási képességüket) négy fő osztályba sorolják:

Sarcode osztály

A szarkód osztályba tartozik az egyik leggyakoribb, emberre veszélyes egysejtű parazita - a dizentériás amőba, amely 4 különböző formában létezik:

  • A vegetatív forma a legnagyobb, eléri a 20 mikront. A frissen kiürített székletben élősködő megtalálása kiábrándító diagnózist igazol, amelynek tünetei magukért beszélnek.
  • Szövet vagy a parazita patogén formája, amely parazita életmódot folytat a vastagbél lumenében. A bélnyálkahártya amőbájának veresége meghatározott módon jön létre.
  • Áttetsző, vagy a vastagbél lumenében élő dizentériás amőba fő formája. Ez a forma jellegzetes tüneteket okoz erre a betegségre. Megfigyelhetők a beteg remissziójának folyamatában vagy a szállítási szakaszban. Bármilyen jellegű székletben a parazita jelenlétét nem állapították meg.
  • Az amőba pre-cisztás formája a betegség emberi hordozójának félig kialakult ürülékében vagy a gyógyulás szakaszában lévő betegben rögzül.

Az amőb formák okozta betegségek fő tünetei az állandó éles alhasi fájdalmakban, a vértartalom miatti barna széklet gyakori székletürítésében és a nyálkacsíkokban nyilvánulnak meg. A testhőmérséklet a normál határokon belül marad. Hasonló kép időszakosan több évig kísérheti a beteget, és kimerültséghez, valamint vérszegénység kialakulásához vezethet. Az amőba szöveti formája által okozott szövődmények és megfelelő kezelés nélkül a beteg meghalhat.

Osztályos flagellátok, vagy flagellátok

Jellemző tulajdonsága a test felszerelése a legegyszerűbb mozgásszervekkel - egy vagy több flagellával. Az ebbe az osztályba tartozó, széles körben elterjedt patogén mikroorganizmusok:

  • tripanoszómák, amelyek afrikai alvásbetegséget okoznak;
  • városi vagy vidéki leishmaniasis okozó leshmania;
  • trichomonas - a trichomoniasis kórokozói, főleg a hüvelyi formában;
  • A Giardia egy protozoon, amely giardiasist okoz.

sporozoák osztálya

A sporozoák tipikus képviselője a malária plazmódium, amely a valária és a toxoplazma tüneteit okozza, és noxoplazmózist okoz.

csillós osztály

Az ebbe az osztályba tartozó mikroorganizmusokra jellemző tulajdonság a csillók jelenléte a mikroorganizmus egész testében. Motoros funkciót látnak el, aminek köszönhetően a csillósok képesek gyorsan mozogni. Az osztály képviselője a balantidia - a protozoon család legnagyobb emberi parazitája. Súlyos és súlyos betegséget okoz balantidiasis a fekélyes folyamat hátterében. A betegség akut szubklinikai formában zajlik, és végzetes lehet.